Tips: Grid & Alignment (Photoshop)

tahu tentang grid? alignment? ianya adalah satu kemudahan yg sememangnya ada disediakn dlm photoshop. ianya lebih mudah digunakn berbanding nudge yg kkdg menyebabkn kita bengang bila dlm proses menyusun atur layer. grid lebih byk digunakn utk susun atur yg berskala besar. contohnya dlm proses mendesign website. alignment pula lebih digunakn utk tugas2 yg mudah seperti susun atur text(seperti center).

grid
utk setup grid, tekan pada menu edit > preferences (guides, grids & slices).


dlm grid bar, kita bole set kn nilai tertentu. jika nilai yg digunakn utk canvas 50 x 50cm dan mahukn nilai grid 5cm, hanya letakkn nilai pada gridline 5cm. kegunaan subdivisions adalah utk nilai2 kotak di dlm grid itu nnt. utk view grids: view > show > gridgrid lines dan subdivisions juga boleh disetkn kpd colour yg anda gemari. kegunaan grids lebih mudah kerana ianya mempunyai fungsi snap. snap akn berfungsi automatically bila grids was enabled.

alignment
seperti yg diberitahu, alignment boleh menyusun text.kebanyakkn photoshop user sudah biasa melihat alignment tools tp tidak tahu bagaimana ingin menggunaknnya. tools ini amat mudah digunakn. utk memastikn text tersebut berada di center canvas, hanya perlu select all(ctrl+a) utk select semua bahagian.pilih pada layer yg ingin dicenterkn dan select move tooljika lihat pada setiap button, ianya mempunyai fungsi yg berbeza. 3 button pertama berfungsi utk horizontal dan 3 button berikutnya adalah utk vertical.text sudah berada ditgh canvas. move tools boleh digunakn bkn sahaja utk center, tp juga utk ke kiri dan kanan.

finish!

2 comments:

 1. Cool blog bro!

  Banyak tips berguna. Keep it up!

  Jom singgah website saya http://www.imcurtain.com

  ReplyDelete
 2. Am, nnt flyer kena bt balik :(
  Nnt dhada bgtahu sebab2nya .

  ReplyDelete