Tips: Cara Menggunakn Modify in Photoshop

hey everyone! kali ni start kelas baru, tp just tips2 yg mungkin berguna. modify (select > modify). modify ni bole digunakn selepas mggunakn select tools sperti tips yg sebelum ni pernah diterangkn. modify terbhagi kepada 5bhagian. border, smooth, expand, contract dan feather.



border
border ni xdela se'perfect' stroke (layer style > stroke) tp still bole
digunakn utk create simple n thin border



bwh ni contoh selepas di'border'kn



smooth
smooth lebih byk digunakn utk edge. try it if u want to know about it



bwh ni contoh smooth



expand
expand lebih byk digunakn utk meluaskn area yg di'select



bwh ni contoh foto yg suda di'expand



contract
contract digunakn utk memperkecilkn area yg hendak di'select



bwh ni contoh contract



feather
it kinda look like smooth (select > modify > smooth) tp.. ianya
mberikn area select kepada effect fade



foto bwh ni kelihatan mirip seperti smooth tp



selepas di'fill'kn colour dlm area select td, ianya kelihatan seperti foto di
bwh. berbeza bkn?



so, that all for now.. hav a nice day. chiow

7 comments:

  1. ahaha!!..thanks for the sharing!!!nice one

    ReplyDelete
  2. hoho
    senang je, ingatkan susah
    tp kalu yg basic2 tu boleh la paham lg
    kalu yg advance tu, harap maklum la
    hehe

    ReplyDelete
  3. wehhh... nak tanya laa.. camne nak cutting gambar bagi cun erk ? selalu aku cut cacat malai laa... nnt buat post pasal ni..

    ReplyDelete
  4. Yeaa~
    bagus2. teknik2 ni mmg best digunakan. ^_^

    ReplyDelete
  5. bagus gak..simple & steady..

    ReplyDelete
  6. leechon: waa visit from nn huh. thnks

    khairil's: eh basic kne r study dlu kn. then baru naek lvl. hek3

    incik.keiroro: request? waa segan ni. i will try my best

    yariennisha: ='P

    ieRa: yups2.. always simple. thnks

    ReplyDelete
  7. wah best nya ada tutorial dlm malay.
    takyah susah2 translate ^_^

    ReplyDelete