Tutorial: Design Personal 3D Box

hey all, kali ni tutorial utk design our own 3D box menggunakn photoshop. ianya nmpk lebih real dan boleh digunakn utk kegunaan sdri.



utk permulaan, kite design dlu box art tu dan pasti kn setiap side utk design tu wujud di berlainan layer.



kali ni start dgn transform design kite td. pastikn layer2 font sudah di rasterize (layer > rasterize > type) dan layer hanya wujud 2layer: sideA dan sideB.



gunakn perspective (edit > transform > perspective) utk memudahkn top dan bottom corners foto kelihatan sama.



perspective ni akan wt design td kelihatan pelik, so slah satu cara adalah adjust je scale (edit > transform > scale | ctrl + t).



utk sideA setel, so ulang balik cara transform td utk sideB. sehingga ianya kelihatan seperti foto di bwah:



design box suda siap! tym for touch-ups.

----------------------------------------

skrg ni create new layer dan letakkn ats background layers. gunakn rectangular marquee tool (M) dan select 1/3 area bwh image. gunakn gradient tool (G) dan choose radial gradient. edit kn gradient tu dr color terang (putih) dan hujung transparent. drag gradient tool tu kt layer yg baru di create td. try beberapa byk yg bole utk result yg cool. seperti foto di bwh:



kali ni, cara2 utk mbuat reflection utk box td.
duplicate layer sideA dan sideB td dan flip vertical (edit > transform > flip vertical) kn ia. turunkn box yg di duplicate td je bwh kotak 3D. ianya akn kelihatan seperti foto di bwh:



gunakn transform > skew (pada duplicate layer sideA atau sideB) drag area ujung dr layer tersebut supaya kelihatan seperti foto di bwh:



reflection sudah kelihatan tapi nmpk kecacatan, so salah satu cara ialah membuatkn ianya fade off sedikit. salah satu cara adalah mggunakn layer mask.

select layer reflection (sideA atau sideB) dan tekan mask layer.



gunakn gradient tool (G) dan pilih linear gradient. set gradient tool color itam dan hujung putih. drag gradient tool tu kt mask layer td. seperti foto di bwh:



dan siap dh 3D box! thanks for reading..

11 comments:

  1. akan ku cuba
    thnx sbb bt tutorial mcm ni

    ReplyDelete
  2. ur welcome wahai khairil..

    ReplyDelete
  3. wahh... dah lama mencari tutorial ni... tq2 for blog post ni... mmng akn aku cuba ni...

    ReplyDelete
  4. wow...cool...nanti aku dtang lg bila cuba...haha...baca sekali memang photoshop aku fail la....hehe

    ReplyDelete
  5. Am! mekaseh! nuyul cuba neh =)

    ReplyDelete
  6. awak..nk stdy cmne wat ni..
    photoshop tu prefer dwnload mne satu?
    srius, xtau ni...buta it sket..

    ReplyDelete
  7. HuRuL_AiNi: try more, learn more.. it will keep ur skill to perfection :D

    acadterror: thnks

    o kambeng hitam o: nyul!! ur welkam..

    azah hj zainal: erk.. try masuk link thetuts then dload portable photoshop cs4 tu. btw it portable.

    ReplyDelete
  8. helo jang!
    haha.. ko cm tau2 je aku nak tau wat mende ni..
    bgs2.. bgs2..

    btw.. dorians dah abeh! sowi jang..

    ReplyDelete