Tips: Define Pattern in Photoshop

define pattern digunakn utk mempermudah sesuatu editing. de certain way care2 utk menggunakn nye. but sometime pattern yg hendak digunakan tidak menepati cita rase pengguna. so salah satu care adalah kite define pattern tu sdri.

contoh kali ni utk wt effect line camera cctv. start ngan pilih foto yg nk edit.

utk define pattern.. create new files, bersaiz width = 1px, height = 5px, background contents = transparent. utk lebih mudah, besarkn view to fit to screen (ctrl + 0).

used pencil tool n pilih diameter yg paling kecil. n pasti kn anda wt seperti gamba di bwh

then start utk define pattern, edit >> define pattern.

kembali ke foto yg hendak di edit, then kali ni mule nye proses utk isi pattern yg da di create td kt foto. tp kne pasti kn fill kn pattern pada new layer bkn pada foto yg hendak di edit

pilih pattern yg di creat td.. n try utk kelihatan seperti view di cctv

after all touchup, foto td kelihatan seperti di lihat di cctv.

finish

11 comments:

  1. otak ang. org dok tnye psl define pattern. aku kasi la up skit

    ReplyDelete
  2. ye la..
    aku le org tu!!

    ReplyDelete
  3. aku = mek..
    adoi! tak perasan kai akaun len..
    waaaa...

    ReplyDelete
  4. hahahaha tu la ko. gedix beno..

    ReplyDelete
  5. Hehe. Terima kasih atas ilmu ini.

    ReplyDelete
  6. atique perli am eh? cet, atique da pro kn skg. hehe

    ReplyDelete
  7. ciss.. gedix ko kate aku..

    ReplyDelete
  8. hahaha da ko bertuka2 acc tu. yea2, aku tuka.. xde gedix da, kecoh. ahaks

    ReplyDelete